Ie Festival

De Duminica Mare, la Curtea Moșului, a fost mare sărbătoare! Festivalul Iei ajuns la a 3-a ediție și de această dată a scos Ia din dulap și a demarat cu diverse activități pe tot parcursul zilei de sărbătoare. Pe iarba verde din Curtea Moșului au fost expuse cele mai valoroase costume naționale și Ii ale meșterilor portului popular, precum și lucrări de artizănat ale meșterilor olari, cioplitori în lemn sau împletitori din paie, pănură, lozie. Colecțiile vestimentare naționale au fost prezentate și în formă de paradă, astfel, au fost îmbrăcate costumele sau Iile meșterilor populari Maria Cristea (Chișinău), Antonina Rusu (Chișinău), Maria Ciobanu (Bălți), Valentina Guțu (s. Gordinești, Edineț), Ecaterina Popescu (s. Clișova Nouă, Orhei), Olga Chiriac (Strășeni), Simion Lungu (s. Vădeni, Soroca), Elena Iliuț (Cernăuți), Valentina Ursu (s. Vălcineț, Călărași), Niculina Tcacenco (Chișinău), Maria Rusu (Strășeni), Elizaveta Marin (Cernăuți), Constantin Cojan (Cahul), Marian și Ana Maria Lungu (Bacău, România). Exponate Costume unice a prezentat Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, iar doamna Varvara Buzilă a povestit istoria fiecărui costum în parte.

Au fost organizate master-class-uri în domeniul olăritului, țesutului covorașelor, broderiei, croșetatului, împletitului florilor de câmp și învârtitului sarmalelor. Nu putea lipsi nici gastronomia bogată în bucate  tradiționale pe rețete de Duminica Mare, bucate de o gustoșenie nemaipomenită din care au savurat cu poftă oaspeții festivalului.

Atmosfera a fost încinsă de un program artistic de folclor prezentat de Ansamblurile folclorice de copii ”Băștinașii” din Hîrtopul Mare, Criuleni și ”Opincuțele” din Chișinău, Ansamblurile de dansuri populare ”Strămoșeasca” din Anenii Noi și ”Cimpoieșul” din Cahul, Ansamblul folcloric ”Crenguță de Iederă”, ”Trei amici”, precum și interpreții de muzică populară Surorile Osoianu, Stela Botez, Mariana Dobzeu, Maria Iliuț și Leonid Țăranu.

     Copilașii au fost distrați cu concursul ”Aruncarea Căciulii” care este o tradiție rămasă de la Ștefan cel Mare. Prezentatoarea TV Moldova 1, Olivia Furtună, a purtat o Ie confecționată de Casa Cristea, care s-a vândut la licitația de caritate organizată de Ie Festival. Acest eveniment frumos a fost organizat de Ministerul Culturii, AO ”FACEM”, sub egida Primei Doamne de Stat, Margareta Timofti, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală,  Casa Portului Popular ”Casa Cristea”, Uniunea Meșterilor Populari, IPNA ”Teleradio-Moldova”, Pensiunea agroturistică ”Curtea Moșului” și CNCPPCI. Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial împreună cu specialiștii săi, au participat activ atât la organizarea, cât și la desfășurarea evenimentului cultural. Ediția a 3-a Ie Festival a reușit și își dorește în continuare promovarea portului popular în cadrul a multor viitoare ediții. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *