O revenire la „Baștină”

Capitala de Nord, orașul Bălți, a găzduit la 11 decembrie seminarul național al teatrelor de amatori, organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

În discursul  său de salut, Diana Dicusarî, directorul general al CNCPPCI, și-a exprimat convingerea, că aceste întruniri sunt necesare pentru a face schimb de experiență și pentru revitalizarea activităţii colectivelor dramatice din republică.

Veronica Caraulan, șefa secției Cultură a mun. Bălți, a salutat ideea organizării seminarului în teritoriu și chiar a propus să se facă un circuit al festivalurilor de teatru.

Participanții la întâlnire au avut prilejul să vizioneze spectacolul „Prințesa cea vrăjită” la Teatrul „Vasile Alecsandri”, o avere spirituală a neamului, și totodată un edificiu, care este mândria întregii țări.În contextul temei seminarului, oaspeții au asistat la un spectacol  din dramaturgia druțiană, prezentat de colectivul teatrului „Baștina”, conducător Angela Burdeniuc. Fragmentele  „Frunze de dor” și „Casa mare” au încântat publicul din incinta Palatului Municipal de Cultură.

După spectacol discuția a continuat într-o atmosferă de lucru prietenească. Gh.Ioniță, conducătorul V.O.A.B. din Orhei a susținut că este o mare responsabilitate să-l montezi pe  Druță, fapt pentru care Angela Burdeniuc e o curajoasă. Petru Pietraru, conducătorul teatrului „Amintiri” din satul Pepeni,  a insistat asupra caracterului național și a costumelor, care ar trebui să corespundă epocii. Diana Dicusarî a apreciat calitățile regizorale ale conducătorului teatrului , i-a îndemnat și pe ceilalți să monteze din dramaturgia națională, asigurându-i de susținerea metodică personală  precum și a specialistului principal,teatrolog al CNCPPCI, Rodica Gămurari.

Vorbitorii au recunoscut, că pentru liceeni e greu să recepteze opera druțiană fiind locuitori ai urbei. Dna Burdeniuc a încheiat pe o notă optimistă: „Dacă vizionarea spectacolului a trezit dorința de a-l citi pe Ion Druță, atunci scopul a fost atins.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *