Seminarul național a teatrelor de amatori

La 27 noiembrie, în incinta Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, şi-au dat întâlnire conducătorii teatrelor de amatori din întreaga republică la seminarul: „Specificul activităţii regizorului cu actorii în teatrul de amatori pentru copii”.

Cu un cuvânt de salut şi îndemnul de a lucra în numele frumosului, s-a adresat celor prezenţi Dna Diana Dicusarî, director general al CNCPPCI.

Invitat special în cadrul seminarului a fost Victor Ignat, doctor în teatru,  Artist emerit al Republicii Moldova, care a prezentat un adevărat  master-class  în domeniului teatrului. Dumnealui  I-a sfătuit pe colegii din celelalte teatre cum să facă un test de talent, le-a dat o lecţie de dicţiune după metoda şcolii Şciukin. 

Ignat a venit cu propunerea de a monta acelaşi spectacol, cu acelaşi regizor dar cu diferite trupe de actori , astfel s-ar crea între colective o concurenţă  sănătoasă din care ar avea de câştigat toţi.

Rodica Gămurari, specialist principal, teatrolog la CNCPPCI  a invitat participanţii la seminar la un dialog despre bucuriile realizărilor, frământările şi obstacolele cu care se confruntă. Cei prezenţi au făcut schimb de păreri şi idei în promovarea dramaturgiei naţionale.

Dl Celan de la teatrul  din Durleşti este de  părerea că ar fi bine să se  monteze un spectacol, în care să fie distribuiţi conducătorii teatrelor de amatori, astfel  ar merge în localităţile acestora cu spectacole şi ar trezi interesul publicului, dar şi a autorităţilor locale pentru frumos.

La sfârşitul întâlnirii, oaspeţii au avut prilejul de a viziona  un fragment din spectacolul  „Minte ai – daruri ai”,   prezentat de teatrul model de copii  „La Bădiţa” din Durleşti, mun. Chişinău , conducător artistic Victor Ignat.     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *