Vai, sărmana turturică

 Turturica neamului nostru și a muzicii populare din Republica Moldova, Maria Drăgan, a fost comemorată la 28 august 2014, de Sfântă Mărie, la Bălăurești, r-ul Nisporeni, în cadrul celei de-a VII – a ediții a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric ”Maria Drăgan”.

Concursul a adunat 15 tineri interpreți din Republica Moldova și România. Festivalul propriu-zis a început cu depunerea de flori la mormântul regretatei interprete, apoi a continuat cu un spectacol la Casa de Cultură unde și-au dat concursul cei 15 participanți, susținuți muzical de către Orchestra de Muzică Populară ”Busuioc Moldovenesc” dirijată de maestrul Mihai Amihalachioaie. Spectacolul a continuat cu un recital de excepție susținut de interpreții Snejana Frija, Mariana Dobzeu – Mandalac, Claudia Țibichi, Felicia Nevodaru și Orchestra Busuioc Moldovenesc. Bălăurești i-a avut ca oaspeți și pe membrii Ansamblului folcloric ”Codrenii” din or. Cornești, r-ul Ungheni. Oaspete de onoare a festivalului a fost interpretul Constantin Bahrin din Iași, România, care a susținut un recital de excepție și a jurizat cu mare atenție concurenții. Festivalul a avut o bună desfașurare fiind coordonat de specialistul CNCPPCI – Silvia Zagoreanu.

Juriul Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric, format din personalități marcante a folclorului și culturii naționale, au decis să ofere următoarele premii:

Mențiune – Codreanu Otilia din s. Pănășești, r-ul Strășeni;

Mențiune – Ana-Maria Murariu din Dorohoi, jud. Botoșani;

Mențiune – Mămăligă Alexandrina din com. Bozieni, r-ul Hîncești;

Mențiune – Balmuș Ana din mun. Chișinău;

Mențiune – Vieru Diana din or. Strășeni;

Mențiune – Maleca Galina din s. Ghetlova, r-ul Orhei;

Premiul Special al Primăriei Bălăurești – Vuicu Marcela din s. Bulboci, r-ul Soroca;

Premiul Special al Consiliului Raional Nisporeni – Guțu Magdalena din s. Cârnești, r-ul Nisporeni;

Premiul Special al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial – Curarari Tatiana din s. Scăieni, r-ul Dondușeni;

Premiul III – Bătrânu Adelina din s. Bălăurești, r-ul Nisporeni;

Premiul III – Roșca Adrian din s. Tătănari, r. Căușeni;

Premiul III – Stela Botez din s. Pleșeni, r-ul Cantemir;

Premiul II – Elena Cazacu din com. Săveni, jud. Botoșani;

Premiul I – Bilețchi Tudor din or. Cornești, r-ul Ungheni;

Premiul Mare – Tabură Mihaela din s. Coșcodeni, r-ul Sîngerei.

Festivalul – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric ”Maria Drăgan” organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial sub egida Ministerului Culturii Republicii Moldova își dorește în continuare cât mai multe ediții frumoase.