Vai, sărmana turturică

 Turturica neamului nostru și a muzicii populare din Republica Moldova, Maria Drăgan, a fost comemorată la 28 august 2014, de Sfântă Mărie, la Bălăurești, r-ul Nisporeni, în cadrul celei de-a VII – a ediții a Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric ”Maria Drăgan”.

Concursul a adunat 15 tineri interpreți din Republica Moldova și România. Festivalul propriu-zis a început cu depunerea de flori la mormântul regretatei interprete, apoi a continuat cu un spectacol la Casa de Cultură unde și-au dat concursul cei 15 participanți, susținuți muzical de către Orchestra de Muzică Populară ”Busuioc Moldovenesc” dirijată de maestrul Mihai Amihalachioaie. Spectacolul a continuat cu un recital de excepție susținut de interpreții Snejana Frija, Mariana Dobzeu – Mandalac, Claudia Țibichi, Felicia Nevodaru și Orchestra Busuioc Moldovenesc. Bălăurești i-a avut ca oaspeți și pe membrii Ansamblului folcloric ”Codrenii” din or. Cornești, r-ul Ungheni. Oaspete de onoare a festivalului a fost interpretul Constantin Bahrin din Iași, România, care a susținut un recital de excepție și a jurizat cu mare atenție concurenții. Festivalul a avut o bună desfașurare fiind coordonat de specialistul CNCPPCI – Silvia Zagoreanu.

Juriul Festivalului – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric, format din personalități marcante a folclorului și culturii naționale, au decis să ofere următoarele premii:

Mențiune – Codreanu Otilia din s. Pănășești, r-ul Strășeni;

Mențiune – Ana-Maria Murariu din Dorohoi, jud. Botoșani;

Mențiune – Mămăligă Alexandrina din com. Bozieni, r-ul Hîncești;

Mențiune – Balmuș Ana din mun. Chișinău;

Mențiune – Vieru Diana din or. Strășeni;

Mențiune – Maleca Galina din s. Ghetlova, r-ul Orhei;

Premiul Special al Primăriei Bălăurești – Vuicu Marcela din s. Bulboci, r-ul Soroca;

Premiul Special al Consiliului Raional Nisporeni – Guțu Magdalena din s. Cârnești, r-ul Nisporeni;

Premiul Special al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial – Curarari Tatiana din s. Scăieni, r-ul Dondușeni;

Premiul III – Bătrânu Adelina din s. Bălăurești, r-ul Nisporeni;

Premiul III – Roșca Adrian din s. Tătănari, r. Căușeni;

Premiul III – Stela Botez din s. Pleșeni, r-ul Cantemir;

Premiul II – Elena Cazacu din com. Săveni, jud. Botoșani;

Premiul I – Bilețchi Tudor din or. Cornești, r-ul Ungheni;

Premiul Mare – Tabură Mihaela din s. Coșcodeni, r-ul Sîngerei.

Festivalul – Concurs Național al Interpreților Cântecului Folcloric ”Maria Drăgan” organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial sub egida Ministerului Culturii Republicii Moldova își dorește în continuare cât mai multe ediții frumoase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *