Atelierul de creație cu genericul „Mărțișorul – simbol al primăverii”

Ieri, 21 februarie, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a organizat în or. Rezina Atelierul de creație cu genericul „Mărțișorul – simbol al primăverii”. Atelierul a fost organizat în colaborare cu Secția Cultură Rezina și Casa de Cultură Rezina și a avut ca scop promovarea Practicilor culturale asociate zilei de 1 martie, incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

La atelier au participat bibliotecari, conducători ai formațiilor folclorice, meșteri populari și specialiști în domeniul culturii (25 de participanți). Evenimentul a fost inaugurat de către Diana Dicusarî, director general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), care a comunicat despre importanța acestui obicei al primăverii, odată cu includerea acestuia în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. La fel a menționat că meșterii populari și specialiștii din domeniul culturii pot promova cel mai bine tradiția Mărțișorului.

Doamna Angela Racu, șefa Secției Cultură a Consiliului Raional Rezina, a comunicat despre cele mai importante evenimente și inițiative de transmitere și promovare a mărțișoarelor din raionul Rezina.

Au coordonat atelierul Mariana Dobzeu, specialist principal etnograf, și Corina Rezneac, specialist etnograf, CNCPPCI.