Atelierul practic la tema „Tehnici de broderie artistică utilizate în ornamentarea cămășii cu altiță”

Astăzi, 26 martie 2022, la Soroca, în Palatul de Cultură a avut loc atelierul practic la tema „Tehnici de broderie artistică utilizate în ornamentarea cămășii cu altiță”, organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, director general Diana Dicusarî. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Soroca, șef Secție Grigore Bucătaru, fiind inclus în programul Zilelor Culturii Sorocene, ce se derulează în perioada 23-27 martie, 2022.

La atelierul practic de astăzi au participat meșterii populari specializați în confecționarea costumului popular din raioanele Soroca, Florești, Drochia, Edineț, Râșcani (circa 35 de participanți). Atelierul a fost condus de specialistul Mariana Dobzeu, Secția Arte Tradiționale, CNCPPCI. În calitate de invitate au fost două meșterițe pasionate de Arta cămășii cu altiță, Olesea Enache, artist plastic, pedagog, Centrul Național de Excelență în Construcții, Vera Sali, Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”. Ambele membre ale Comunității „Șezătoarea Basarabia”. De asemenea, au participat Corina Rezneac, specialist etnograf, și Eugeniu Grăjdianu, operator, CNCPPCI.

Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, Nicolae Bulat, a prezentat o colecție de planșe, parte din colecțiile muzeale, ce ilustrează munca unei eleve din or. Soroca, pe nume Pelagheia Ungureanu, care și-a făcut studiile la Soroca și apoi la Cernăuți. Biografia studentei Pelagheia Ungureanu, care a cules izvoade de cămăși din regiunea Bucovinei și Basarabiei de Nord, a fost istorisită cu multă pasiune de istoricul și muzeograful Nicolae Bulat. Meșterii din Câmpia Sorocii au demonstrat interes pentru aceste planșe, afirmându-se încă o dată geniul popular, care s-a inspirat din frumusețea meleagurilor natele și tot ce a creat frumos natura, răsfrântă în inima femeilor noastre creatoare și care au fost perpetuate din timpuri necunoscute.