REGULAMENTUL „Concursul Național al Tradițiilor și Obiceiurilor de Sfântul Vasile”, ediția I-a, 2021 (on-line)

Concursul Național al Tradițiilor și Obiceiurilor de Sfântul Vasile cu participarea formațiilor folclorice de amatori din republică este organizat de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Obiective:

♦  Cercetarea, conservarea și valorificarea creațiilor epice populare în versuri și a obiceiurilor tradiționale de Sfântul Vasile, specifice localității de baștină;

♦  scoaterea din anonimat a urăturii tradiționale specifice vetrei etnografice;

♦  încadrarea tinerei generații în procesul de înțelegere, studiere și valorificare a tradițiilor populare;

♦  stimularea creativității societății în prezentarea orală a folclorului literar și a obiceiurilor autentice;

♦  promovarea portului popular de iarnă caracteristic vetrei etnofolclorice de proveniență;

♦  fixarea pe suport digital, depozitarea și completarea arhivei și a fondului de folclor a Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial cu creații și obiceiurii culese de la baștină.

Condiții de participare:

Formația folclorică va prezenta un program în care vor fi incluse: Urătura tradițională (nu se acceptă urături compuse cu expresii moderne); jocul măștilor (jocul babelor, jocul moșnegilor, capra, căluțul, cerbul, ursul, etc.) și semănatul tradițional.

Programul nu trebuie să depășească 15 min.

♦  Participanții vor prezenta programul în costum popular, de iarnă reprezentativ vetrei folclorice de proveniență și recuzita specifică (buhai, bici, clopoței, tălănci, etc).

♦  Participanții vor prezenta programul fiind acompaniați de instrumente tradiționale (fluier, tobă, etc).

 

Atenție!!!

♦  Nu se admite folosirea instrumentelor electronice și a negativelor (fonograme) sau alte instrumente netradiționale obiceiului.

♦  Organizatorii își rezervă dreptul exclusiv de a folosi la necesitate materialul selectat și arhivarea ulterioară.

Organizare și desfășurare:

 Festivalul-concurs național al tradițiilor și obiceiurilor de Sfântul Vasile se va desfășura în variantă on-line.

♦  Fișa de participare și înregistrarea video cu evoluarea concurenților într-un spaţiu amenajat estetic se vor depune pe adresa de e-mail cncppci@gmail.com până la data de 20 decembrie 2021, asigurându-vă că au fost recepționate de organizatori.

♦  Calitatea sunetului și a imaginii va fi cu rezoluție  optimă pentru jurizare și distribuire on-line. Filmarea se realizează obligatoriu pe orizontală, dispozitivul de înregistrare fiind poziționat în față pe un stativ.

♦  Rezultatele concursului vor fi anunțate pe pagina oficială a CNCPPCI http://creatie-populara.md/ și pe Facebook Cncppci Chisinau, la data de 27 decembrie 2021.

♦  Înmânarea premiilor, va avea loc pe data de 28-29 decembrie 2021, la sediul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

 Criterii de apreciere:

♦  autenticitatea repertoriului și a costumului traditional de iarnă;

♦  măiestria interpretativă;

♦  folosirea corespunzătoare a atributicii;

♦  respectarea regulamentului.

 

Juriul poate interveni cu modificări în modalitatea de repartizare a premiilor, păstrând suma totală intactă. Premiile sunt impozitate conform legislaţiei în vigoare.

Contacte pentru detalii: (mob) 069 96 01 55 ; (fix) (022) 22-25-43 – Viorica Dobzeu

(022) 22-01-09 – Ioana Căpraru