Atelierul național de folclor, desfășurat sub genericul „Cântecul folcloric moldovenesc
Astăzi, 26 martie 2025, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a fost gazda Atelierului național de folclor, desfășurat sub genericul „Cântecul folcloric moldovenesc. Conservarea și transmiterea valorilor culturale”. Evenimentul a reunit peste 100 de conducători ai formațiilor folclorice din întreaga țară, demonstrând un interes deosebit pentru păstrarea și promovarea patrimoniului muzical autentic.
Atelierul a debutat cu un cuvânt de salut adresat de Felicia Nevodaru, șefa direcției Cultură Tradițională, care a subliniat importanța conservării cântecului folcloric moldovenesc și transmiterea acestuia noilor generații.
În comunicarea sa, Diana Bunea, doctor conferențiar universitar, a prezentat Antologia colecțiilor de folclor editate în Republica Moldova între anii 1930-1990, subliniind importanța acestora ca sursă de repertoriu pentru formațiile folclorice.
Marin Bunea, specialist principal orchestre și tarafuri al CNCPPCI, Maestru în Artă, a oferit o analiză detaliată a principalelor trăsături ale cântecului folcloric moldovenesc. Participanții au explorat aspectele esențiale ale melodiei și ritmului, particularitățile regionale și utilizarea instrumentelor tradiționale.
Evenimentul a fost moderat de Marina Druguș, specialist principal formații folclorice, care a interacționat în mod direct cu reprezentanții formațiilor artistice din țară, aceștia având ocazia să prezinte cântece din zonele pe care le reprezintă și portul popular de la baștină.
Cu un impresionant repertoriu folcloric selectat cu multă grijă din culegerile de folclor, dar și din arhiva AMTAP, a încheiat programul atelierului ansamblul cobzarilor de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, condus de Victor Botnaru, Maestru în Artă.







