Centrul National de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului naţional al ansamblurilor de fluierași „Ca la noi la Sadaclia”

Pe data de 21 septembrie, când creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, locuitorii satului Sadaclia din raionul Basarabeasca sărbătoresc Hramul localităţii. În această frumoasă zi de toamnă, băştinaşii s-au bucurat de oaspeţi aleşi – fluieraşi din întreaga republică. Întâlnirea a fost prilejuită de cea de-a X-a ediţie a Festivalului naţional al ansamblurilor de fluierași „Ca la noi la Sadaclia”, organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Secția Cultură Basarabeasca și Primăria satului Sadaclia, sub egida Ministerului Culturii.
Festivalul are drept scop: promovarea folclorului muzical instrumental moldovenesc, îmbogăţirea repertoriului formațiilor de fluierași şi încadrarea tinerei generații în procesul de valorificare a folclorului.
Grigore Oxente, director adjunct CNCPPCI, prezent la manifestare alături de Primarul satului Ion Galeru; Natalia Cara, Preşedinta raionului Basarabeasca; Olga Baciu, şefa Secţiei Cultură; Ana Suman, directorul Casei de cultură şi Adrian Macari, parohul Bisericii din localitate, a asigurat audienţa de sprijinul, în continuare, a instituţiei la organizarea evenimentelor de promovare a valorilor naţionale, apreciind felul în care aceştia cinstesc memoria rapsodului Vasile Suman – artistul care, apropiind muzica de misterul ceresc, o interpreta cu sufletul la instrumentele create cu mâinile sale.
Pe scena festivalului s-au perindat rând pe rând, încântând publicul cu melodii din fondul folcloric moldovenesc, ansamblurile de fluieraşi: „Mugurașii” (s. Sadaclia, r. Basarabeasca), cond. art. Andrei Costrov ; „Lăcrămioara” (s. Dondușeni, r. Dondușeni), cond. art. Mihai Petic ; „Stejăreii” (LT „B.P. Hașdeu”, or. Chișinău), cond. art. Dumitru Danu; „Tilinca” (Școala de Arte din or. Cimișlia), cond. art. Leonid Nenescu; „Lăstăreii” (s. Corjova, r. Criuleni), cond. art. Petru Panuța; ansamblul de fluierași al Centrului de Creație al Copiilor din orașul Basarabeasca, cond. art. Victor Vasilache; ansamblul de fluierași din s. Ciuciuleni, r. Hîncești, cond. art. Ion Boldeș şi Nadina Rusu din s. Sadaclia, r. Basarabeasca, solistă la fluier şi flaut.
Pe întreg parcursul evenimentului, atmosfera a fost întreţinută de Fanfara de copii de la Centrul de Cultură din s. Hîrbovăţ, r. Anenii Noi, dirijată de Tudor Cibotărean, originar din părţile locului.