CNCPPCI – 90 de ani în slujba culturii tradiţionale, 9 noiembrie, începând cu ora 11:00, va avea loc la Palatul Republicii
CNCPPCI – 90 de ani în slujba culturii tradiţionale
Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial vă anunţă despre organizarea evenimentului aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea instituţiei, care va avea loc la Palatul Republicii, pe data de 9 noiembrie, începând cu ora 11:00.
Evenimentul se doreşte a fi o sărbătoare a tradițiilor și valorilor culturale păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului în ţara noastră, fiind totodată un bun prilej de reântâlnire cu oameni deosebiţi, personalităţi notorii şi specialişti din domeniul culturii.
Pentru a celebra împreună acest moment istoric, alături de noi vor fi invitaţi de seamă din România, Israel, Turcia şi Italia – manageri ai centrelor de cultură tradiţională şi membri şi ai Uniunii Mondiale de Folclor.
Festivitatea va include mai multe activităţi: discursuri, prezentări şi momente artistice susţinute de:
1. Leonid Nenescu (bucium) or. Cimișlia, cond. art. al Ansamblului de fluierari „Tilinca”;
2. Corul „Balada” din s. Măgdăcești, r. Criuleni, dirijor Diana Maxim;
3. Corul „Doina Codrului”, s. Lozova, r. Strășeni, dirijor Ruslan Bardier;
4. Ansamblul folcloric „Pe-un picior de plai”, s. Pașcani, r. Hîncești, cond. art. Ecaterina Ursu;
5. Ansamblul folcloric de bărbați „Buciumul”, or. Drochia, cond. art. Alexei Pînzari;
6. Ansamblul de muzică și dans popular „Izvorașul”, or. Cahul, coregraf Ion Arabadji, dirijor Alexandru Pasat;
7. Ansamblul de dans popular „Hora de la Prut”, mun. Ungheni, coregraf Tudor Babin;
8. Orchestra „Struguraș”, mun. Ungheni, dirijor Dumitru Plaschevici;
9. Ansamblul de dans popular „Hora Mare”, or. Cricova, coregraf Denis Gînga;
10. Fanfara „Vasile Amarfii”, or. Nisporeni, dirijor Vasile Țopa.
Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial are o istorie bogată. În baza ordinului Ministerului Muncii din 10 august 1934, la Chișinău își începe activitatea Centrul Cultural (denumit ulterior Casa Republicană a Creației Populare, apoi Centrul Național de Creație Populară), primul director fiind Octav Sofian. De la fondare și până în prezent, instituţia a contribuit semnificativ la dezvoltarea unui sistem instituționalizat, menit să asigure afirmarea și valorificarea culturii tradiționale.
Aniversarea celor 90 de ani de existență și activitate continuă, pe care o celebrează Centrul Național de Consevare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, este nu doar un prilej de jubilare, ci și de retrospectivă a împlinirilor.