„Dumitru Blajinu. Diagrama unui destin creator”
Astăzi, 11 noiembrie, când Maestrul Dumitru Blajinu ar fi împlinit 90 de ani, la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a avut loc un eveniment special – lansarea cărţii „Dumitru Blajinu. Diagrama unui destin creator”, coordonator Victor Ghilaş, doctor habilitat în studiul artelor.
Silvia Zagoreanu, directoare generală CNCPPCI, a remarcat faptul că volumul publicat cu sprijinul Ministerului Culturii, este un omagiu adus lui Dumitru Blajinu – muzician, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, personalitate polivalentă a culturii.
La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, scriitori şi muzicieni care l-au cunoscut şi au scris despre Dumitru Blajinu, culegerea cuprinzând studii, articole, interviuri, sinteze, confesiuni și evocări ale unor momente importante din viața și cariera acestuia, o galerie foto și un CD. Cartea include, de asemenea, referințe și medalioane aniversare publicate de-a lungul timpului în presa periodică de la noi, dar şi ecouri externe, completând astfel o imagine detaliată a unui destin dedicat promovării și păstrării tradițiilor muzicale românești.
Un melanj de gânduri pe marginea cărţii şi aduceri-aminte despre omul Dumitru Blajinu au fost împărtăşite de: Victor Tihoneac şi Dumitru Calmâş, recenzenţi ai culegerii; Victor Ghilaş, Ion Păcuraru, Constantin Dragomir, Anatol Golomoz, Anatolie Viţu, Alexandru Furtună, Iustina Scarlat, Veta Ghimpu-Munteanu ş. a.
Evenimentul a fost un moment emoționant de comemorare și celebrare a unei vieți dedicate artei și culturii tradiționale, subliniind importanța legăturii între trecutul cultural și prezentul nostru artistic.
Taraf de Chișinău, condus de maestrul Marin Bunea, a adus un omagiu muzical maestrului Blajinu, oferind publicului o veritabilă atmosferă de autenticitate și tradiție, completată de interpreta Marina Coptu cu o piesă din culegerile de folclor semnate de Dumitru Blajinu.
În cadrul evenimentului au fost vizionate şi secvenţe din emisiuni televizate, avându-l ca protagonist pe cel care a a „cântat neîntrecut Ciocârlia poporului”.
https://www.facebook.com/share/p/19bEm8zTkr/
https://www.facebook.com/share/p/12AR6JPh5h3/
https://www.facebook.com/share/p/19bEm8zTkr/
https://www.facebook.com/share/p/12AR6JPh5h3/