Centrul National de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial

Gala I.G.F GOLD STAR – Marsilia, reprezentanta Republicii Moldova, membră a Uniunii Mondiale de Folclor, directoare generală a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu premiantă

Imnul Republicii Modova onorat de sute de spectatori la Marsilia - Franța la aniversarea celor 75 de ani de activitate a I.G.F.
În cadrul festivității de premiere Gala I.G.F GOLD STAR – Marsilia, reprezentanta Republicii Moldova, membră a Uniunii Mondiale de Folclor, directoare generală a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu, îmbrăcată în costumul tradițional, a povestit participanților din celelate țări despre cămașa cu altiță, inclusă în lista UNESCO, prezentând un scurt metraj creat de jurnalista și realizatoarea de emisiuni Tatiana Slivca. Totodată, Silvia Zagoreanu a mulțumit în limba franceză organizatorilor și a invitat reprezentanții Uniunii Mondiale de Folclor la evenimentul dedicat aniversării celor 90 ani de la înfiițarea CNCPPCI.
_____________________________________________________
"Gala IGF GOLD STAR – Marsilia
În perioada 18-20 mai 2024, reprezentanții Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F) au fost prezenți la Marsilia - Franța, în vederea organizării Galei de Premiere I.G.F. ”Gold Star” (Ex - Oscar în Folclor). Menționăm faptul că anul trecut, în perioada 5-8 mai 2023 specialiști în folclor din 16 țări ale lumii au fost prezenți la Satu Mare, când s-a desfășurat ședința Biroului Executiv al IGF, cât și gala de premiere.
Astfel, sâmbătă 18 mai 2024, în Sala Centrului Cultural din Marsilia s-au decernat, premiile IGF Gold Stars (Oscaruri în folclor). Festivitatea de premiere a fost deschisă de către: Dorel Cosma – președintele Uniunii Mondiale de Folclor și de Nicolas Charlety – președintele adjunct IGF.
Au fost premiați: Silvia Zagoreanu – Republica Moldova; Muratt Hurieytt – Turcia; Josef Revak - Slovacia; Maria Kolobych – Ucraina; Fabrizio Cataneo- Italia; Lorenta Fustin – Croația, Michel Neth și Christine Valenza – Franța. Se cuvine subliniat faptul că, după decernarea premiului, în onoarea fiecărui premiant, a fost intonat Imnul de Stat al ţării reprezentate de câştigător.
La finalul ceremoniei de premiere, membrii I.G.F au primit câte o distincție cu ocazia aniversării a 75 de ani de activitate a Uniunii Mondiale de Folclor. Din România au fost distinși: trezorierul general adjunct - Pahone Pop; membrul în Biroul Executiv IGF – Robert Laszlo (managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare) și consilierii președintelui IGF – Doris Nedelea, Florin Coșoiu, Lucian Stroe, precum și: președintele adjunct- Nicolas Charlety – Franța; președintele adjunct: Tobias Rinaldo – Italia; vicepreședinții- Amen Kassem - Israel; Malgosia Broda – Polonia; Birute Akelatiene - Lituania; Franco Megna – Italia; secretarul general: Zelida Stulesatz – Franța; secretarul general adjunct: Maria Kolobych – Ucraina; trezorierul general: Rene Sourisseau - Franța; avocat - expert Juridic: Nidal Kassem - Israel; membrii: Josef Revak - Slovacia; Muratt Huriytt – Turcia; Stefan Kovacevic – Croația; Michalis Lanitis - Cipru; senator I.G.F. Luigi Pompilio – Italia; președintele FITP Italia – Gerardo Bonifati, din Elveția – Johannes Schmidt, din Spania – Maria Rita Vinas și din Republica Moldova – Silvia Zagoreanu. Programul artistic a fost susținut de către grupurile folclorice din zone diferite ale Franței coordonate de către președintele confederației franceze, Nicolas Charlety.
Din 2011 și până în prezent, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) cu sediul istoric la Voiron (Franța) și sediul administrativ la San Giovanni Rotondo (Italia). Uniunea Mondială de Folclor s-a înființat în anul 1949, la Nisa (Franța), și are în componență un număr de 52 de țări din întreaga lume. Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.) are ca activitate și misiune, promovarea culturii populare, și corespondențele acesteia cu arta scrisă și arta cultă din întreaga lume.
Totodată la Marsilia, a avut loc o nouă ședință a Biroului Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor, și s-au prevăzut o serie de activități atât cu preponderență folclorică, dar și dezbateri, simpozioane, expoziții, schimburi literare, manifestări coregrafice care vor avea loc în diverse țări ale lumii. S-a stabilit ca în luna august 2024, odată cu Festivalul Folclorului Codrenesc de la Oțeloaia, la invitația managerului CJCPCT Satu Mare - Robert Laszlo, să participe reprezentanți ai Biroului Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor (IGF). Aceasta reprezintă o excelentă modalitate de promovare, atât a ideii utilității și cunoașterii exacte a culturii populare, dar și legătura indestructibilă dintre cultura populară și cultură, în general. Simpozionul internațional se va desfășura sub tematica, literatură, folclor, religie în care participanții vor susține comunicări și dezbateri privind temele amintite și aportul acestor domenii importante la prietenie și pace în lume.
În cadrul întâlnirii din Marsilia a avut loc și lansarea revistei „Abugalia”, realizată de către colegii din Federația de Folclor din Spania și prezentată de către reprezentanta Galiției, doamna Maria Rita Vinas.
Felicitări gazdelor pentru organizare și laureaților pentru distincțiile primite!"
(informație preluată I.G.F)
436340235_2357259304469021_5656687429204646789_n.jpg
442484704_2357259307802354_230954994728012340_n.jpg
442471567_2357259154469036_1705163356282577145_n.jpg