Seminarul „Teatrul popular al sărbătorilor de iarnă”
Seminarul „Teatrul popular al sărbătorilor de iarnă” – Un pas important în păstrarea și promovarea tradițiilor populare.
Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) a organizat astăzi, 10 decembrie 2024, Seminarul metodic „Teatrul popular al sărbătorilor de iarnă”, un eveniment dedicat conservării și promovării tradițiilor și obiceiurilor populare de iarnă.
Evenimentul a reunit peste o sută de participanți, incluzând specialiști, cercetători, promotori ai tradițiilor populare și conducători ai formațiilor artistice de amatori, care au dezbătut teme esențiale legate de semnificația teatrului popular în cadrul sărbătorilor de iarnă. Printre subiectele discutate la seminar s-au enumerat: importanța tradițiilor, riturilor, miturilor și poveștilor, toate învăluite în jocul teatralizat.
Silvia Zagoreanu, directoarea generală a CNCPPCI, a deschis evenimentul, aducând la cunoștință obiectivele întrunirii și vorbind ulterior despre costumația personajelor din „Malanca”.
Printre vorbitori, Victor Celan, specialist principal în teatre, al CNCPPCI, a susținut prezentarea „Teatrul popular – element identitar al Culturii Tradiționale”, iar Victor Ghilaș, doctor habilitat în studiul artelor, a abordat tema „Elementul muzical – parte componentă a teatrului popular de iarnă”. Marina Druguș, specialist principal în formații folclorice, a oferit recomandări metodice pentru realizarea unui scenariu teatral de succes.
Invitați la acest eveniment au fost: Valeriu Chiper, conducător al Ansamblului etnofolcloric „Moștenitorii”, care a abordat tema „Obiceiurile de iarnă din sudul Republicii Moldova”, punând un accent deosebit pe cele dedicate copiilor, și Iulian Filip, poet și dramaturg, care a discutat despre semnificația obiectului în contextul teatrului popular, prezentând lucrările sale editate și relatând despre expedițiile realizate personal.
Partea practică a evenimentului a fost marcată de prezența cetelor de colindători din satele Lipcani și Clocușna din raionul Ocnița, care au prezentat fragmente din „Malanca”, un obicei tradițional practicat in localitățile lor. Participarea acestora a fost posibilă datorită implicării doamnei Angela Crucichevici, Șefa Secției Cultură Ocnița.
Seminarul face parte dintr-o serie de evenimente organizate de CNCPPCI pentru valorificarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Acesta oferă un cadru ideal de dialog și schimb de experiență între experți și practicanți ai teatrului popular, contribuind la consolidarea cooperării regionale și la o înțelegere profundă a tradițiilor teatrale specifice zonei.
În final, CNCPPCI continuă să sprijine păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, aducând în prim-plan importanța teatrelor tradiționale de iarnă în viața comunităților noastre.