Seminarul regional „Stilul zonal de interpretare a melodiei folclorice în cadrul orchestrelor de muzică populară și tarafurilor tradiționale”

În ziua de 18 mai 2022, în orașul Bălți, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a organizat Seminarul regional „Stilul zonal de interpretare a melodiei folclorice în cadrul orchestrelor de muzică populară și tarafurilor tradiționale”. Evenimentul a întrunit dirijorii și conducătorii orchestrelor din zona de nord.

Diana Dicusarî, director general CNCPPCI, în discursul de salut, a menționat obiectivelele activităților CNCPPCI, care cuprind o diversitate de acțiuni pe diferite genuri ale culturii tradiționale.

Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, a vorbit celor prezenți despre valorificarea orchestrală a melodiei folclorice, aspecte timbrale de orchestră și forma arhitectonică a muzicii populare.

Mariana Dobzeu, specialist principal etnograf, a demonstrat și a comentat elementele costumului tradițional al interpreților de muzică populară.

În cadrul evenimentului, Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru”, condusă de Mihai Verhovețchi, a susținut un program muzical.

Întrunirea s-a încheiat cu discuții și schimb de opinii despre activitatea orchestrelor de muzică populară din republică.